[:tr]Zincon bitkilerin Çinko (Zn) ihtiyacını gidermek üzere geliştirilmiş özel bir gübre çözeltisidir. Sebzeler ve meyve ağaçlarında gövde ve dal gelişimini, tahıllarda kardeşlenme ve sapa kalkma faaliyetlerini artırır. Bitkilerde çiçek sayısı, kaliteli çiçek yapısı gibi generatif faaliyetleri artırır ve düzenler. Çinko (Zn) bitkiler tarafından en fazla ihtiyaç duyulan altı iz elementten birisidir ve göreceli olarak küçük miktarlarda ihtiyaç duyulmasına rağmen noksanlıklarında dikkate değer verim ve kalite kayıplarına neden olmakta, hatta bazı koşullarda bitkinin iflasına kadar gidebilmektedir. Çinko, bitki boyu ve dal gelişimini artıran önemli bir besin maddesidir. Eğer toprakta çinko noksanlığı var ise, diğer tüm besin elementleri yeterli miktarda bulunsa bile verim düşük olacaktır. Dolayısıyla çinko, topraktan kaldırılan ürün miktarını doğrudan etkiler. Türkiye coğrafyasındaki topraklarda çinko eksikliği çok sık görülür. Çinko noksanlığının en belirgin görüntüsü bodur bitkilerdir. Bununla birlikte ağaçların genç sürgünleri uçtan başlayarak kurur, yaprak ve meyveler olgunlaşmadan dökülür. Meyve adedi azalır ve verim düşer. Zincon; bitkilerin Çinko (Zn) ihtiyacını gidermede başarılı bir gübre çözeltisidir. Bir nevi fosforun işlemini toprakta bitki senteziyle gerçekleştirir. Üretiminde CRAB-X System® (karboksilik asitler şelatı) kullanılmaktadır.[:en]Zincon is a special fertilizer developed for fighting with zinc deficiency in plants. It boosts trunk and branch development in fruit trees and vegetables while increasing tillering and bolting in cereals. Zincon also regulates certain generative processes such as flower number and shape control. Zinc (Zn) is one of the most needed trace elements that plants use. It is important for the plant length increment and branch growth. Even though required zinc amount is small, deficiency of the element causes notable quality and yield loss. In some conditions, severity can reach higher levels, which might end up with plant death. Even if all other trace elements were sufficient for the plant, zinc insufficiency would still be effective on the crop yield. In Turkey, zinc insufficiency is highly common in soil. Most noticeable symptom of the problem is plant dwarfism. Also, many young sprouts start drying from the tips; leaves and fruits fall off without growing. In total, fruit amount and yield decreases. Zincon fertilizer successfully deals with zinc deficiency. In a way, it applies what phosphorus does: maintains plant development in soil. CRAB-X System® (chelate of carboxylic acids) is used for the production of the fertilizer.[:]
Water Soluble Zinc (Zn) | 7 % |
Available in 0.25 - 0.5 - 1 - 1.5 - 2 - 3 - 4 - 5 - 8 - 10 - 15 - 18 - 20 - 24 - 25 - 30 - 40 - 50 kg |
Suda Çözünür Çinko (Zn) | %7 |
Ambalaj Tipi | 0.25 - 0.5 - 1 - 1.5 - 2 - 3 - 4 - 5 - 8 - 10 - 15 - 18 - 20 - 24 - 25 - 30 - 40 - 50 kg |
Crop |
Application Season and Frequency |
Foliar Application Dose |
Field applied (Decare) |
---|---|---|---|
VINEYARD All kinds, with or without seeds |
- In the small unripe grape phase - 7-10 days before harvest |
300 – 400 g/100 l water |
2 – 2.5 kg/da |
Olive |
- When the fruits are in marble size, 2-3 times application, 15-20 days interval in between |
200 – 250 g/100 l water |
1 – 2 kg/da |
FRUIT TREES Cherry, Peach, Apricot, Plum, Apple, Pear, Pomegranate, Citrus Fruits, Almond, etc. |
- 3-4 times during fruit development |
350 – 500 g/100 l water |
1 – 2 kg/da |
OPEN GROUND CULTIVATED VEGETABLES Tomato, Pepper, Eggplant, Cucumber, Melon, Watermelon, Bean, Pea, Cowpea, Kidney Bean, Salad, etc. |
- 2-3 times during fruit development |
200 – 300 g/100 l water |
1 – 1.5 kg/da |
GREENHOUSE CULTIVATED VEGETABLES Tomato, Pepper, Eggplant, Cucumber, etc. |
- 2-3 times during fruit development |
250 – 350 g/100 l water |
1.5 – 2 kg/da |
TUBER CROPS Potato, Beet, Radish, Carrot, Turnip, etc. |
2-3 times during the tuber development |
250 – 350 g/100 l water |
1.5 – 2 kg/da |
Strawberry - Tea |
- 2-4 times during fruit development |
200 – 250 g/100 l water |
1 – 2 kg/da |
Cotton |
2-3 times during the cocoon formation |
350 – 500 g/100 l water |
1.5 – 2 kg/da |
Cabbage, Cauliflower, Broccoli, Carrot, Onion, Garlic, etc. |
Two times application when the plants are established. |
200 – 250 g/100 l water |
1 – 2 kg/da |
Arboriculture and Floriculture |
- 1 application from the top |
300 – 350 g/100 l water |
0.5 – 1 kg/da |
FORAGE AND ARABLE CROPS with ENDUSTRIAL PLANTS Wheat, Oat, Clover, Common Vetch, Trefoil, Sainfoin, Sunflower, Corn, Tea, Poppy, Cumin, etc. |
Through the vegetative plant growth |
200 – 250 g/100 l water |
1 – 1.5 kg/da |
LEGUMES Chickpea, Bean, Pea, Broad Bean, etc. |
Through the vegetative plant growth |
200 – 250 g/100 l water |
0.5 – 1 kg/da |
Ürün Çeşidi | Uygulama Dönemleri | Topraktan Uygulama (dekara) | Yapraktan Uygulama |
---|---|---|---|
BAĞ
Çekirdekli - Çekirdeksiz her çeşit için |
- İnce koruk döneminde - İri koruk döneminde 2 uygulama - Tatlı su yürüme döneminden önce ve sonra 2. uygulama - Hasattan 7-10 gün önce |
2 – 2,5 kg/da | 300 – 400 gr/100 lt. su 200 – 300 gr/100 lt. su 150 – 250 gr/100 lt. su 100 – 200 gr/100 lt. su |
ZEYTİN | - Meyveler nohut iriliğinde iken, 15-20 gün ara ile 2-3 uygulama - Çekirdek sertleşme dönemi ve sonrasında 2-3 uygulama - Renklenme dönemine girerken 20 gün ara ile 2 uygulama |
1 – 2 kg/da | 200 – 250 gr/100 lt. su 150 – 200 gr/100 lt. su 100 – 150 gr/100 lt. su |
MEYVE AĞAÇLARI
Kiraz, şeftali, kayısı, erik, elma, armut, nar, narenciye, badem, ceviz, fındık, antep fıstığı, vb. |
- Meyve gelişme döneminde 3-4 uygulama - Meyve renklenme ve tatlanma döneminde 2 uygulama |
1 – 2 kg/da | 350 – 500 gr/100 lt. su 200 – 300 gr/100 lt. su |
AÇIK ALAN SEBZECİLİKTE
Domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz, fasulye, bezelye, börülce, barbunya, yeşillikler, vb. |
- Meyve gelişme döneminde 2-3 uygulama - Her türlü sebzede meyve döneminde uygulanabilir |
1 – 1,5 kg/da | 200 – 300 gr/100 lt. su |
SERA SEBZECİLİĞİNDE
Domates, biber, patlıcan, salatalık, vb. |
- Meyve gelişme döneminde 2-3 uygulama - Her türlü sebzede meyve döneminde uygulanabilir |
1,5 – 2 kg/da | 250 – 350 gr/100 lt. su |
YUMRU BİTKİLER
Patates, Pancar, Turp, Havuç, Şalgam vb. |
Yumru gelişme döneminde 2-3 uygulama | 1,5 – 2 kg/da | 250 – 350 gr/100 lt. su |
Çilek - Çay | - Meyve gelişme döneminde 2-4 uygulama - Meyve döneminde damlamadan 3-5 uygulama |
1 – 2 kg/da | 200 – 250 gr/100 lt. su |
PAMUK | Koza oluşum döneminde 2-3 uygulama | 1,5 – 2 kg/da | 350 – 500 gr/100 lt. su |
Lahana, Karnabahar, Brokoli, Havuç, Soğan, Sarımsak, vb. | Baş olum döneminde 2 uygulama | 1 – 2 kg/da | 200 – 250 gr/100 lt. su |
FİDANCILIK ve ÇİÇEKÇİLİK | - Üstten 1 uygulama - Kökten 2 uygulama |
0,5 – 1 kg/da | 300 – 350 gr/100 lt. su |
TARLA ve YEM BİTKİLERİ ile ENDÜSTRİ BİTKİLERİ Arpa, buğday, yulaf, yonca, fiğ, üçgül, korunga, ayçiçeği, mısır, çay, haşhaş, kimyon, vb. |
Vejetatif gelişme dönemi boyunca | 1 – 1,5 kg/da | 200 – 250 gr/100 lt. su |
BAKLAGİLLER
Nohut, fasulye, bezelye, bakla, vb. |
Vejetatif gelişme dönemi boyunca | 0,5 – 1 kg/da | 200 – 250 gr/100 lt. su |